Manifest fundacional de VOX (versió en valencià)

VOX és un proyecte polític per a la renovació i l´enfortiment de la vida democràtica espanyola, en l'objectiu de cohesionar la Nació, conseguir l'eficiència de l'Estat, millorar la calitat de les institucions, garantisar l'honradea dels responsables públics i impulsar el creiximent econòmic en benefici de tots els ciutadans.

1. VOX constata que la degradació de l'Estat constitucional a Estat de partits i l'incapacitat dels dos grans forces polítiques d´àmbit nacional per a dissenyar i realisar les profundes reformes que necessiten tant nostre sistema institucional i jurídic com nostre model productiu, és imprescindible que sorgixquen noves opcions emanades de la societat civil capaces de donar resposta a l'actual crisis estructural que travessa Espanya.

2. VOX propon, en conseqüència, una agenda de renovació concretada en un conjunt de mides que facen realitat el procés de transformació democràtica que els ciutadans espanyols venen reclamant a través de numeroses plataformes i iniciatives civils des de l'inici de la crisis.

3. VOX crida a tots els espanyols que desigen una Espanya unida en permanent progrés material i moral, i dotada del prestigi i l'influencia que li corresponen en el món per la seua envergadura històrica, cultural i econòmica, a sumar-se a un nou proyecte basat en la fermea de les conviccions democràtiques i en els valors propis de la societat oberta.

RAÓ DE SER

Espanya travessa una crisis múltiple i profunda de caràcter sistèmic que afecta a la seua economia, a les seues institucions, a la seua unitat nacional i a la seua moral colectiva. Els escàndals que se venen acumulant i que afecten als principals partits polítics del país, involucrats en greus casos de corrupció, han sumit a la societat espanyola en l'abofegada i han suscitat la seua indignació. Una ona de creixent pessimisme inunda nostra vida publica i davant la difícil forcall en la que mos trobem creem necessari articular una resposta ciutadana, neta i vigorosa, que done resposta a les inquietuts i demandes dels espanyols.

L'hora del diagnòstic i de la denuncia ya està complida. Ha aplegat el moment de la movilisació i de l'acció, de la responsabilitat i del compromís cívic. Espanya no se pot permetre una fallida de la confiança en les seues representants elegits i en les seues governants de la magnitut de la que patim, en centenars de procediments judicials oberts mentres s'estén la sensació de que tan reprovables comportaments queden impunes en una alarmant proporció. El descrèdit de les cúpules dirigents de la majoria de forces de l'arc parlamentari danya sériament nostres institucions i deteriora perillosament nostra democràcia.

És urgent una reacció vigorosa de la societat civil que enfortixca nostra estructura política i òbriga pas a un canvi fondo de nostra perspectiva ètica. Hem de guiar-nos per valors forts que mos situen en el món en capacitat de competir en èxit i de ser respectats. Espanya no ha de ser percebuda com un problema a resoldre, sino com un eixemple a imitar.

Un enfocament merament economiciste de nostres dificultats és insuficient i nos porta al fracàs. Si les idees que nos conduïxen són equivocades, si les concepcions morals que nos inspiren son dèbils, mai conseguirem tornar a la senda del creiximent material. És impossible dissenyar una política econòmica eficaç sense l'impuls de principis sòlits. Són l'esforç, la perseverància, la cohesió, l´altruisme, la persecució de l'excelència, el reconeiximent del mèrit, l´honradea i el patriotisme. Els que creen els llocs de treball i porten la prosperitat.

No hi ha nació en el món que puga soportar indefinidament que la seua Constitució siga contínuament ignorada o despreciada. Un sistema polític que posa al Govern a mercé de forces que tenen el propòsit explícit de liquidar l'unitat nacional no és viable i ha de ser reformat. Partits d'àmbit nacional que preferixen aliar-se en els que treballen per a destruir la nació en lloc de tancar files per a preservar-la, no mereixen la confiança dels ciutadans i deuen ser substituïts per noves opcions que estiguen dispostes a posar les llibertats i drets dels espanyols per damunt del seu interés parcial i egoiste.

L'Estat de les Autonomies no ha complit els fins per als que fon concebut i el seu cost ha alcançat proporcions alarmants. La descentralisació política, que s'ha portat a extrems dubtosament compatibles en la Constitució, llunt d'assossegar la qüestió nacionalista en Catalunya i en el País Vasc, ha agudisat les tensions centrífugues i ha posat a Espanya a la vora de la desintegració. El nostre Estat autonòmic es políticament immanejable i financerament insostenible.

En el terreny de la calitat de nostra democràcia, l´Estat constitucional s´ha rebordonit en Estat de partits. El víncul entre representants i representats és casi inexistent i les llistes tancades i bloquejades, elaborades per les cúpules partidàries, deterioren visiblement la participació dels ciutadans en els assunts públics i el control dels governants pels governats. Un grup reduït, cooptat i oligàrquic de dirigents de partit maneja al seu arbitri l'Estat. La separació de poders, base de la democràcia constitucional, està sériament danyada. La politisació de la Justícia és escandalosa i els dos grans partits coincidixen en la seua voluntat de mantindre-la.

Els successius canvis de Govern no han modificat este decepcionant panorama, sino que ho han agravat, sempre en la direcció del carpiment de la cohesió nacional, de l'invasió de les institucions i de la societat civil pels partits i de l'aument de la corrupció. VOX considera que ha sonat l'hora de mamprendre una reforma fonda de caràcter estructural que afronte de veres els defectes d'un sistema polític, jurídic, institucional i econòmic que està irreversiblement agotat.

PRINCIPIS INSPIRADORS

  1. La llibertat individual, l´Estat de Dret i l´imperi de la Llei són elements indispensables de la democràcia, que requerix aixina mateixa una presència contínua i una participació activa de la societat civil en els assunts públics.

  1. L´indissoluble unitat de la Nació Espanyola i l'atribució de la sobirania nacional al poble espanyol en el seu conjunt són pilars irrenunciables de nostra convivència en llibertat.

  1. Espanya està cridada per la seua trayectòria històrica, per la seua envergadura cultural i econòmica i per la seua posició geoestratègica singular, a jugar un paper rellevant en l'escena internacional a partir de la seua identitat europea i iberoamericana i de la seua doble vocació mediterrànea i atlàntica. Nostra posició en l'Unió Europea ha de ser d'actor implicat i principal, conjugant el nostre compromís en el procés d'integració i l'interés comunitari en la defensa de nostres llegítims interessos nacionals.

  1. El justificat descrèdit que patixen la política i els polítics en el nostre país exigix prendre mides en el fi de remediar una situació tan llamentable. S'ha d'abordar sense dilació una nova Llei de Partits que assegure el seu funcionament democràtic i la transparència de les seues fonts de finançació, aixina com una nova Llei Electoral que garantise el víncul directe entre representants i representats. L'actual sistema proporcional organisat en grans circumscripcions i llistes tancades i bloquejades, elaborades per les cúpules partidàries a esquenes dels afiliats, ha de ser substituït per atre que llibere a la societat del patològic domini dels partits sobre la vida publica i sobre l'estructura institucional de l'Estat.

  1. L'Estat de les Autonomies ha segut un intent ben intencionat, pero fallit. Els seus fins eren correctes, pero la seua concreció jurídica i pràctica ha resultat insatisfactòria tant des de el punt de vista polític com del funcional i econòmic. No ha complit l'objectiu d'integrar als nacionalismes perifèrics, contribuint pel contrari a l'exacerbació de les seues pulsions separatistes; ha provocat un creiximent del sector públic per damunt de lo sostenible; ha deteriorat significativament l'unitat de mercat intern; ha multiplicat innecessàriament la complexitat administrativa; ha danyat la coherència de nostra acció exterior i ha contribuït en bona mida a la preocupant pèrdua de calitat de nostre sistema educatiu. Un Estat unitari pot ser tan democràtic com un Estat compost i la federalisació mai ha de ser una amenaça a l'unitat nacional i a l'igualtat de drets i llibertats de tots els ciutadans. Un Estat rígidament homogéneu es tan inadequat per a Espanya com un Estat en procés de desintegració. VOX propugna un Estat fort i eficient, administrativament descentralisat i capaç d'acomodar i reconéixer la pluralitat històrica i cultural de nostra Nació.

  1. La consolidació de l'Estat de Dret i el correcte funcionament del nostre sistema democràtic requerixen una efectiva separació de poders i una autèntica independència del Poder Judicial. Estes exigències comporten reformes del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Constitucional que despolitisen per complet estos òrguens constitucionals.

  1. L'economia de mercat, la lliure iniciativa i el ple reconeiximent del dret de propietat són les claus de la prosperitat i de la creació de treball. L'Estat ha de ser el guardià de les regles del joc i el garant de la seguritat jurídica dels operadors econòmics i socials. El gast públic ha d'estar somés a un rigorós control per a impedir un endeutament que hipoteque a les futures generacions. Espanya s'ha de dotar d'un model productiu centrat en la generació de valor afegit sobre la base de la competitivitat, el desenroll i l'innovació. El foment de la cultura mamprenedora i de l´investigació són components indispensables del creiximent i del progrés. La fiscalitat ha de ser una ferramenta de dinamisació de l'economia i no ha d'alcançar mai nivells confiscadors que inhibixquen l'aforro i l'inversió i desincentiven el treball i l'esforç. El motor de creació d'ocupació son les empreses i els empresaris, als que l'Estat ha de proporcionar un entorn normatiu, fiscal, cultural i ètic que estimule la seua activitat.

  1. La llibertat, la competència entre centres, l'esforç, la busca de l'excelència, la disciplina, el respecte a l'autoritat del professor, el reconeiximent de la professió docent i l'evaluació exigent del rendiment d'alumnes i professors són les llínies directrius d´un sistema educatiu de calitat. L'igualtat d'oportunitats de tots els espanyols per a rebre una formació adequada a les seues capacitats i mèrits és condició necessària per a articular una societat del coneiximent en possibilitats reals d'èxit en un món globalisat. Per a això, l´educació ha d´erigir-se en una de les grans prioritats nacionals.

  1. Espanya necessita una universitat a l'alçada del seu desenroll, una institució que sàpia ser competitiva, oberta, plural, capaç d'impulsar les humanitats, la ciència i la tecnologia i de propiciar una potent reflexió crítica sense la qual la cultura llanguix i es politisa. Se fa precisa una reforma a fondo de la llegislació universitària, del seu funcionament i del seu sistema de govern per a que les universitats espanyoles se situen en el lloc al que deuen aspirar dins del marc internacional en el que tenen que competir.

  1. Una societat responsable i moralment sana ha de defendre i promoure la cultura de la vida, ha de cuidar i protegir a la família com a institució bàsica i ha de mostrar la seua solidaritat en els sectors més vulnerables. La solidaritat no ha de ser monopolisada per l'Estat, que té l´obligació de crear el marc normatiu i fiscal que facilite i estimule a la pròpia societat per a que contribuïxca activament a la mateixa.

  1. Espanya es un gran nació que sempre ha sabut superar les etapes dures de la seua historia gràcies al corage, determinació i sacrifici de les seues gents. No ha d'haver lloc per al pessimisme o l'abofegada en el periodo de dificultats que travessem. Les époques de crisis oferixen les millors oportunitats de rectificació i de millora. Els espanyols han de ser conscients de que el patriotisme crític, ambiciós i tranquil representa la seua millor arma per a trobar de nou la senda del creiximent material i de la fortalea moral. VOX convida als seus compatriotes a mamprendre sense titubeigs la marcha cap als alts nivells de benestar, prestigi i pes en el món que una Espanya unida, fort i segura de sí mateixa es capaç d'alcançar i mereix.

  1. Hem de promoure una cultura que aprecie i premie l'excelència, que rebuge la mediocritat, el frau i la corrupció generalisada, una cultura que genere un alt nivell de consciencia ètica i de respecte a la llei, sense excepcions de cap tipo.


AGENDA PER AL CANVI 

  1. Una nova Llei Electoral que substituïxca l'actual sistema proporcional per un sistema mixt majoritari-proporcional en circumscripcions d'una dimensió que possibilite un víncul real entre representants i representats. El sistema electoral ha de reflectir fidelment el pluralisme social i favorir alhora la governabilitat del país.

  1. Una nova Llei de Partits que garantise el seu funcionament democràtic i la transparència i equitat de la seua finançació. La periodicitat màxima dels seus Congressos serà bienal i estaran oberts a tots els seus afiliats. Els càrrecs orgànics i els candidats a les eleccions seran elegits per sufragi universal i secret de tots els militants en l'àmbit territorial que corresponga. Els òrguens de direcció dels partits seran directament responsables de la bona administració, veracitat i llegalitat dels seus contes.

  1. Supressió de les subvencions públiques a partits, sindicats i organisacions empresarials en l'excepció de la dotació necessària per a la correcta llabor dels Grups Parlamentaris i Municipals.

  1. Evolució de l'Estat de les Autonomies cap a un Estat unitari administrativament descentralisat que reconega i integre els fets diferencials culturals, llingüístics, jurídic-forals i insulars característics del nostre país. Un Estat en un únic Govern, un únic Parlament depositari exclusiu de la sobirania nacional i un Tribunal Suprem que actue com última instància jurisdiccional en tots els órdens, inclòs el constitucional. Durant el procés polític, electoral i llegislatiu que desemboque en esta transformació, VOX promourà aquelles mides i reformes que, dins de l'ordenament vigent en cada moment, contribuïxquen a la fortalea i eficiència de l'Estat, a la cohesió de la Nació i a l'igualtat dels drets i llibertats dels espanyols, aixina com al compliment de les seues obligacions, en tot el territori nacional.

  1. Reforma de la composició i de la forma d'elecció dels Vocals del Consell General del Poder Judicial, tornant a la formula prevista per la Constitució de 1978.

  1. Atribució de la jurisdicció constitucional al Tribunal Suprem, que resoldrà els recursos d'ampar segons les matèries corresponents a les diferents Sales. Els recursos d'inconstitucionalitat correspondran a una Sala especialisada constituïda de manera permanent a tal efecte. Se repondrà el recurs previ d'inconstitucionalitat.

  1. Despolitisació completa de la forma d'elecció i de les competències del Tribunal de Contes i dels Organismes Reguladors per a garantisar la seua independència.

  1. Reforma del Regim Local sobre la base d'una descentralisació administrativa provincial i insular conduent a una major eficàcia i eficiència de l'administració territorial compatible en el control de llegalitat a càrrec de les instàncies centrals de l'Estat. Nou mapa municipal que es traduïxca en una notable reducció del número d'ents locals mediant la seua agrupació en criteris de proximitat, demografia, optimisació de recursos i operativitat.

  1. Una nova Llei de Transparència i Bon Govern que establixca plenes garanties de control de la gestió i administració dels recursos públics per part dels ciutadans possibilitant l'eixercici efectiu dels seus drets com administrats de tal forma que queden protegits front a eventuals arbitrarietats o abusos del poder polític.

Les propostes i reformes enumerades en esta Agenda requeriran en alguns casos canvis constitucionals, pero en atres és perfectament possible fer-ho mediant lleis ordinàries adoptades pel Parlament.

Aquelles mides que requerixquen una reforma de la Constitució deuran ser considerades metes últimes de VOX dins de la nostra visió transformadora de l'Estat. En quant a les que siguen factibles a través del procés llegislatiu i eixecutiu ordinari, VOX orientarà el seu treball polític cap a la seua realisació immediata, sempre en consistència en els seus objectius finals.

COMPROMISOS DE FUNCIONAMENT

  1. VOX s'estructurarà democràticament de modo que tots els seus candidats i càrrecs orgànics siguen elegits pels afiliats en eleccions primàries i rendixquen periòdicament contes davant d´ells, donat que actuen en el seu nom.

  1. VOX se finançarà mediant quotes dels seus membres i donacions dels seus partidaris que seran gestionades per un Director econòmic financer, extern a l'estructura política i responsable davant els òrguens de govern. Els contes anuals seran auditades i publicades.

  1. El reglament intern de funcionament contemplarà la tutela dels drets dels afiliats i la possibilitat de que estos acodixquen davant qualsevol conflicte al comité de garanties i, si no estigueren conformes en el seu dictamen, davant les autoritats judicials.

  1. La disciplina de partit no podrà invocar-se mai per a coartar la llibertat d'opinió i expressió dels dirigents i membres del partit, donat que VOX accepta com part fonamental de la seua capital polític la capacitat d'anàlisis i la llibertat d'iniciativa dels seus membres.

  1. Els membres de VOX no participaran en cap orgue polític o administratiu de l'Estat que se considere innecessari, contrari a les llibertats o que la seua actuació no estiga inspirada en el principi de transparència.

  1. VOX es compromet a estudiar i a respondre a les iniciatives ciutadanes que li siguen someses per a la seua consideració i promoció.

  1. VOX promourà en totes parts els mateixos principis i polítiques i, molt singularment, defendrà l'us lliure de la llengua espanyola en tot el territori nacional, especialment en el sistema educatiu.


  1. VOX promourà instruments de participació i consulta alvançats per a aprofitar les ventages de les tecnologies d'informació i comunicació en l'àmbit del debat públic i de la participació ciutadana.